Followers

Sunday, 15 December 2013

Bubur Kacang Hijau dengan Durian

Durian dh ade, kacang hijau dh ada, bolehla buat bubur santan. Patutnya nak buat malam tadi dengan mak. Disebabkan mak kurang sihat dan saya pun tidur awal, tak dapatlah buat semalam. Bukan mak je yg tak sihat, abah dan kak long pun sama. Pagi ni bangun, demam berjangkit dengan nawfal pulak. Untuk elak naqib dan saya berjangkit sama, disebabkan ayah nya pun berjangkit jugak dah, saya pun cepat-cepatla telan omega guard shaklee mlm smlm dan pagi tadi serta SR vitamin c lepas lunch tadi. Naqib dah tidur, bolehla saya mulakan misi bubur kacang hijau dengan durian saya. Nanti saya sertakan resepi dan gambarnya bila dah siap ye kawan-kawan.

~Vitamin Hatiku~

Friday, 13 December 2013

SHAKLEE OMEGA GUARD BANTU MASALAH ASMA@LELAH

Omega Guard atau minyak ikan merupakan supplement yang dapat membantu masalah kesihatan pesakit asma@lelah.

Friday, 13 September 2013

Distributor SHAKLEE di KOTA TINGGI

Assalamualaikum semua pengunjung dan pembaca blog vitamin hatiku. Bagi yang berada di sekitar daerah kota tinggi johor, bolehlah mendapatkan produk-produk shaklee dengan menghubungi saya di talian 017-9220950 atau add facebook saya Hanim Mansor. Begitu juga bagi sesiapa yang berada sekitar Ulu Tiram, Tanjung Sedili serta Bandar Uda Utama dan Taman Perling.

Saturday, 20 July 2013

Ekzema berkurangan dengan Shaklee Meal Shakes dan Omega


Testimoni anak sy sendiri

Hidup lebih ceria tanpa

Sembelit + Demam + Batuk + Selsema + kahak = Tiada Lagi

Lebih sempurna, Cergas & Cerdas hari2 si manja dengan suplement yg Ibu beri..

Kulit semakin cantik berbanding dulu kesan Ekzima berkurangan..

Meal Shake + Omega Guard

Add Herbal Blande Cream sebagai lotion harian

* My Little Princess Ateeya Izz Zara

Thursday, 18 July 2013

Susu meriah dengan Shaklee Alfalfa dan Energy Soy Protein

Alhamdulillah...sangat bersyukur bila dapat membantu ibu di luar sana yang mengimpikan menyusukan sepenuhnya anak sehingga berumur 2 tahun.
Bacalah testimoni customer saya yang repeat order Alfalfa dan ESP utk membantu penyusuan eksklusif susu ibu.

Ni pula feedback beliau semasa di bulan Ramadhan

"Emilia Hartini Tq juga. Alhamdulillah bln puasa pn susu masih meriah smp bengkak susu. Production maintain."

Hanim Mansor
Shaklee Independent Distributor
Shaklee ID - 880140
EMail: warnym@yahoo.com
SMS/Whatsapp : 017-9220950


Friday, 24 May 2013

How much protein do you need?

How much protein do you need?

New research suggests that many of us may need more protein than we realize. The current RDA is 0.8 g of protein per kilogram of body weight, but several studies have found that 1 to 1.2 g may be more protective against age-related muscle loss.
Use this formula from Caroline Apovian, MD, to determine the minimum amount of protein you should eat daily to offset muscle loss—and protect your metabolism—while you lose weight.
STEP 1
Estimate your ideal weight. "If you're a woman, start with 100 pounds for the first 5 feet in height, and add 5 pounds for every extra inch," says Dr. Apovian. "For men, it's 106 pounds for 5 feet in height, plus 6 pounds for every additional inch. However, if your ideal weight is less than 120 pounds, don't eat less than 82 g of protein daily."
STEP 2
Ideal Weight (in lb) ÷ 2.2 = Ideal Weight (in kg)
STEP 3
Ideal Weight (in kg) × 1.5 = Daily Protein Goal (in g)
Now that you know how much you need, check out these metabolism-boosting protein-packed foods.

Thursday, 16 May 2013

KENALI KOLOSTRUM

KOLOSTRUM YANG SANGAT HEBAT


Kolostrum (dari bahasa latin colostrum) atau jolong adalah susu yang dihasilkan oleh kelenjar susu dalam tahap akhir kehamilan dan beberapa hari setelah kelahiran bayi. Kolostrum manusia dan sapi warnanya kekuningan dan kental. Kolostrum penting bagi bayi mamalia (termasuk manusia) karena mengandung banyak gizi dan zat-zat pertahanan tubuh.
Kolostrum (IgG) mengandung banyak karbohidratprotein, dan antibodi, dan sedikit lemak (yang sulit dicerna bayi). Bayi memiliki sistem pencernaan kecil, dan kolostrum memberinya gizi dalam konsentrasi tinggi. 
Kolostrum adalah cairan pra-susu yang dihasilkan oleh induk mamalia dalam 24-36 jam pertama setelah melahirkan (pasca-persalinan). Kolostrum mempunyai pelbagai faktor kekebalan (faktor imun) dan faktor pertumbuhan pendukung kehidupan dengan kombinasi zat gizi (nutrien) yang sempurna untuk menjamin kelangsungan hidup, pertumbuhan, dan kesehatan bagi bayi yang baru lahir. Hasil penelitian menunjukkan bahawa kolostrum sapi (bovine colostrum) hampir sama dengan kolostrum manusia dan merupakan suatu alternatif yang bagus. Bahkan ada laporan yang menyatakan bahawa kolostrum sapi empat kali lebih kaya akan faktor imun daripada kolostrum manusia.
Ada lebih dari 90 bahan bioaktif alami dalam kolostrum. Komponen utamanya dikelompokkan menjadi dua iaitu faktor imun dan faktor pertumbuhan. Kolostrum juga mengandung berbagai jenis vitamin, mineral, dan asam amino yang seimbang. Semua unsur ini bekerja antara satu sama lain dalam memulihkan dan menjaga kesehatan tubuh.


Jumlah karbohidrat, protein dan antibodi dalam kolostrum adalah dalam jumlah yang tinggi -- Sesuai dengan fitrah baby yang baru dilahirkan, mereka adalah insan lemah. Jadi pastinya dengan bekalan cecair kolostrum yang boleh kita berikan ketika menyusukan mereka di awal-awal kelahiran atau lebih tepat lagi dalam kita masih lagi berpantang, pastinya sangat membantu meningkatkan tahap kesihatan, antibodi dan berat badan untuk baby kita yang baru sahaja menjengah ke dunia beberapa hari tu 

Bayi yang baru lahir ini sebenarnya mempunyai sistem pencernaan yang sangat kecil. Kolostrum berfungsi untuk memindahkan nutrien ke dalam bentuk yang lebih kompleks untuk penyerapan oleh baby pada tahap yang optima. Kolostrum juga bertindak menjadikan najis pertama baby mudah diproses keluar dari tubuh baby kita. Najis pertama baby juga disebut mekonium. Bentuk najis ini biasanya melekit, tebal & hijau gelap. Kekerapan baby berak membantu mengurangkan jaundis. 





Mari kita tengok apa pulak perkaitannya baby kerap berak dengan jaundis. --- Apabila baby kerap berak atau membuang najis, keadaan ini akan dapat membantu baby kita mengeluarkan bilirubin yang terdapat dalam tubuh baby kita. Jumlah bilirubin yang tinggi didalam badan bayi kita, memudahkan bayi dijangkiti jaundis atau kuning. (
Bilirubin pula adalah pigmen kuning yang dihasilkan oleh pemecahan hemoglobin (Hb) di dalam hati
Bilirubin dikeluarkan melalui hempedu dan dibuang melalui usus.) Kolostrum akan bertindak sebagai laktasif dan kekerapan membuang najis akan merendahkan tahap bilirubin yang masih lagi terdapat dalam tubuh baby kita tu. Sebab itulah ada orang tua-tua kata, bila baby dah start berak kerap, kuning atau jaudis yang baby akan beransur pulih dan menghilang.

Leukosit yang terdapat dalam kolostrum membantu melindungi baby kita daripada bakteria dan virus yang merbahaya.

Kolostrum mengandungi sejumlah besar antibodi yang dipanggil IgA (secretory immunoglubulin) yang membantu melindungi membran mukus di tekak, paru-paru dan usus bayi.


Kredit : kenariputih9727.blogspot.com & wikipedia.com

Thursday, 2 May 2013

SUPPLEMENT SHAKLEE BANTU BANYAKKAN SUSU IBU

 Alhamdulillah.. Salah satu testimoni customer yang berpuas hati dengan supplement PENYUSUAN SHAKLEE. Kalau dulu dah tak pam dah kt ofis, bila start makan supplement shaklee, dapat pam susu semula. Dapatlah buat stok semula untuk anak.

Anda ingin cuba? Hubungi saya Shaklee Independant Distributor anda.
Hanim Mansor 017-9220950 warnym@yahoo.com

Friday, 26 April 2013

KAJIAN WARNA TERHADAP WAKTU SOLAT

Kajian Jabatan Kejuruteraan Bioperubatan Universiti Malaya (UM) mengenai kesan solat ke atas tubuh badan dan kesihatan seseorang. Kajian awalnya mendapati bahawa pergerakan yang dilakukan di dalam sembahyang yang memberikan kesan bermanfaat ke atas jantung, tulang belakang dan keupayaan ingatan serta perhatian seseorang.



SUBUH
sebagai contoh, pada waktu Subuh alam berada dalam spektrum warna BIRU MUDA yang bersamaan dengan frekuensi tiroid yang mempengaruhi sistem metabolisma tubuh. Jadi warna biru muda atau waktu Subuh mempunyai rahsia berkaitan dengan penawar/rezeki dan komunikasi. Mereka yang kerap tertinggal waktu subuh ataupun terlewat secara berulang-ulang kali, lama kelamaan akan menghadapi masalah komunikasi dan rezeki. Ini kerana tenaga alam iaitu BIRU MUDA tidak dapat diserap oleh tiroid yang mesti berlaku dalam keadaan roh dan jasad bercantum (keserentakan ruang dan masa) – dalam erti kata lain jaga daripada tidur. Di sini juga dapat kita cungkil akan rahsia diperintahkan solat di awal waktu. Bermulanya saja azan Subuh, tenaga alam pada waktu itu berada pada tahap optimum. Tenaga inilah yang akan diserap oleh tubuh melalui konsep resonan pada waktu rukuk dan sujud. Jadi, mereka yang terlewat Subuhnya sebenarnya sudah mendapat tenaga yang tidak optimum lagi.

ZOHOR
Warna alam seterusnya berubah ke warna hijau (isyrak & dhuha) dan kemudian warna KUNING menandakan masuknya waktu Zohor. Spektrum warna pada waktu ini bersamaan dengan frekuensi perut dan hati yang berkaitan dengan sistem penghadaman. Warna kuning ini mempunyai rahsia yang berkaitan dengan keceriaan. Jadi, mereka yang selalu ketinggalan atau terlewat Zohornya berulang-ulang kali dalam hidupnya akan menghadapi masalah di perut dan hilang sifat cerianya. Orang yang tengah sakit perut ceria tak?


ASAR
Kemudian warna alam akan berubah kepada warna OREN, iaitu masuknya waktu Asar di mana spectrum warna pada waktu ini bersamaan dengan frekuensi prostat, uterus, ovari, dan testis yang merangkumi sistem reproduktif. Rahsia warna oren ialah kreativiti. Orang yang kerap tertinggal waktu Asar akan hilang daya kreativitinya dan lebih malang lagi kalau di waktu Asar ini jasad dan roh ini terpisah (tidur la tu..). Dan jangan lupa, tenaga pada waktu asar ini amat diperlukan oleh organ-organ reproduktif kita.


MAGHRIB
Menjelang waktu Maghrib, alam akan berubah ke warna MERAH dan di waktu ini kita kerap dinasihatkan oleh orang-orang tua agar tidak berada di luar rumah. Ini kerana spektrum warna pada waktu ini menghampiri frekuensi jin dan iblis (infra-red) dan ini bermakna jin dan iblis pada waktu ini amat bertenaga kerana mereka resonan dengan alam. Mereka yang sedang dalam perjalanan juga seelok-eloknya berhenti dahulu pada waktu ini (solat Maghrib la dulu…) kerana banyak interferens (pembelauan) berlaku pada waktu ini yang boleh mengelirukan mata kita. Rahsia waktu Maghrib atau warna merah ialah keyakinan, pada frekuensi otot, saraf dan tulang.


ISYAK
Apabila masuk waktu Isyak, alam berubah ke warna INDIGO dan seterusnya memasuki fasa kegelapan. Waktu Isyak ini menyimpan rahsia ketenteraman dan kedamaian di mana frekuensinya bersamaan dengan system kawalan otak. Mereka yang kerap ketinggalan Isyaknya akan selalu berada dalam kegelisahan. Alam sekarang berada dalam kegelapan dan sebetulnya,inilah waktu tidur dalam Islam. Tidur pada waktu ini dipanggil tidur delta dimana keseluruhan system tubuh berada dalm kerehatan. Selepas tengah malam, alam mula bersinar kembali dengan warna putih, merah jambu, dan seterusnya ungu di mana ianya bersamaan dengan frekuensi kelenjar pineal, pituitari, talamus, dan hipotalamus. Tubuh sepatutnya bangkit kembali pada waktu ini dan dalam Islam ini dipanggil Qiamullail. Begitulah secara ringkas perkaitan waktu solat dengan warna alam. Manusia kini sememangnya telah sedar akan kepentingan tenaga alam ini dan inilah faktor adanya bermacam-macam kaedah meditasi yang dicipta seperti taichi, qi-gong dan sebagainya. Semuanya dicipta untuk menyerap tenaga-tenaga alam ke sistem tubuh.

Sunday, 3 February 2013

Kelebihan ayat 128, 129 surah At-Taubah

kelebihan ayat 128, 129 surah at taubah

Barangsiapa membaca ayat ini sebanyak 7 kali setiap kali selesai solat fardhu, dengan izin Allah :

1) Segala kelemahan bertukar kepada kekuatan
2) Kehinaan berganti dengan kemuliaan
3) Segala hutangnya dapat dijelaskan
4) Terhindar dari dukacita
5) Melimpah-limpah rezeki datang kepadanya

http://www3.pmo.gov.my/WebNotesApp/RqrMainm.nsf/268685aaa7f9d1af48256d6a0009eb6c/724ba7b210a62783482566cd00324785/$FILE/k9128.jpg
Sesungguhnya telah datang kepada kamu seorang Rasul dari golongan kamu sendiri (iaitu Nabi Muhammad s.a.w.), yang menjadi sangat berat kepadanya sebarang kesusahan yang ditanggung oleh kamu, yang sangat lobakan (inginkan) kebaikan bagi kamu, (dan) ia pula menumpahkan perasaan belas serta kasih sayangnya kepada orang-orang yang beriman.

http://www3.pmo.gov.my/WebNotesApp/RqrMainm.nsf/268685aaa7f9d1af48256d6a0009eb6c/7de459ade14a5aa6482566cd00322eb4/$FILE/k9129.jpg 
Kemudian jika mereka berpaling ingkar, maka katakanlah (Wahai Muhammad): "Cukuplah bagiku Allah (yang menolong dan memeliharaku), tiada tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia kepadaNya aku berserah diri, dan Dialah yang mempunyai 'Arasy yang besar. 

 

Monday, 21 January 2013

BERSEDEKAH

Hari ni aku sempat jengok buku 40 hadis Imam Nawawi keluaran Telaga Biru pinjam dari officemate aku. Ade 2 tajuk yang aku baca.

Pertama Hadis 10 : Baik dan Halal Syarat Diterima Doa

Ringkasan dari hadis ini, sebahagian sebab dimakbulkan doa:
1. Sedang bermusafir
2. Hati yang sangat mengharap
3. Kondisi yang bersahaja dalam berdoa
4. Mengangkat kedua-dua tangan ke langit
5. Merayu dalam berdoa
6. Keinginan yang kuat dalam permintaan
7. Memakan makanan dan minuman yang halal
8. Memakai pakaian yang halal.

Kedua Hadis 25 : Bersedekah Bukan Sahaja Dengan Harta

ZIKIR

Mengucap "Alhamdulillah" (tahmid), "Subhanallah" (tasbih), "Allahuakbar" (takbir), Lailahaillallah" (tahlil), "Astaghfirullah" (istighfar), membaca al-Quran dan lain-lain zikir juga merupakan sedekah.

AMAR MAARUF, NAHI MUNGKAR

Menyuruh perkara yang baik dan melarang perkara yang mungkar juga sedekah.

JIMAK

Malah menyalurkan syahwat kepada yang halal seperti berjimak dengan isteri juga sedekah.

Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud:
"Tiap-tiap kebaikan adalah sedekah."  (Riwayat Muslim daripada Jabir r.a.)

Oleh itu, kepada sesiapa yang tidak mampu bersedekah dengan harta ataupun wang ringgit, cukuplah bersedekah dengan perkara-perkara di atas. Janganlah bersedih... Jika tanaman yang ditanam oleh kita dimakan oleh manusia, burung atau haiwan lain juga dikira sedekah. Setiap langkah kaki yang dihayunkan untuk bersolat juga adalah sedekah. 

MAHA SUCI ALLAH YANG MAHA PEMURAH. DIKURNIAKAN PAHALA KEPADA KITA ATAS SETIAP KEBAIKAN YANG KITA LAKUKAN. 

 

~ Vitamin Hatiku ~

Friday, 18 January 2013

FLY during THIRD trimester pregnancy. Is it safe?

Comment 1:
I am a flight attendant, and pregnant with my second baby. I can tell you that it is perfectly safe to fly (provided you are healthy, no complications etc) til the very end! The biggest risk is IF you happen to go into labour, you don't want to be either in the air, or in city where your doctor and family aren't there to support you. My doctor said I have to stop flying 6 weeks before my due date (34 weeks along) for that reason. Not because it's "bad" for the baby. Just be sure to drink lots of water and all will be fine!!
posted 6/17/2009 by a BabyCenter Member

Comment 2:
I'm 31 weeks pregnant and I'm flying tonight to Chicago. My doctor says it's okay, I've never had complications with my prenancy, but she gave me a note stating my due date because some airlines won't let pregnant women in their ninth month fly without a medical certificate. I think you should be okay if your doctor says so. She also gave me a copy of my records in case of emergency.
posted 12/20/2007 by preggychemist

Comment 3:
I'm 34 weeks with my first and have a scheduled trip for work at 36 1/2 weeks. I work in administration for an academic medical center and even though I would be on a direct private flight traveling with a physician who happens to be a high risk obstetrician, I am forgoing the trip. My doctor explained that the minor change in air pressure (since we live at a relatively low elevation) can cause my water to break, which would force me to deliver in a hospital far away (and in this case, a small hospital with limited neonatal capbilities) without my husband and family. Despite the low odds of it happening, it's not a chance I'm willing to take. It would be one thing if the travel caution was about my discomfort, but I'm not forcing my daughter to enter this world sooner than she's ready, and definitely not because of my job. I appreciated knowing the precise risk from my doctor rather than the vague caution in the pregnancy materials I'd researched.
posted 7/14/2008 by a BabyCenter Member


info from : BabyCenter.com