Followers

Thursday, 5 February 2015

Nutrien Hebat Untuk Ibu Hamil Hebat dan Sihat!

Pengalaman mengandungkan anak yang hebat-hebat sangat mengujakan. Betul tak ibu-ibu? Dari bulan pertama mendapat tahu kehamilan yang ditunggu-tunggu sehinggalah saat anak syurga ibu lahir ke dunia. Setiap perjalanan kehamilan berbeza bagi setiap orang. Bagi Hanim, untuk ketiga-tiga pregnancy tiada alahan atau morning sickness. Sehinggakan suami sendiri keluarkan statement sewaktu tengok drama kat tv. Mase tu ade 1 slot si pelakon mengandung dan muntah-muntah. Suami Hanim pun cakap... " Isteri saya tak macam ni pun". Heheheee

Bermulalah saat kene makan vitamin sebanyak 4 jenis yang KKIA bagi. Folic Acid, Vitamin C, B Kompleks & Iron Tablet. Banyak kan....Ready la ye fizikal dan mental untuk bakal-bakal ibu semua. Vitamin ni semua untuk kesihatan ibu dan baby dlm rahim ibu. So jgn curi-curi tak mkn pulak. If ibu taknak makan, pastikan nutrien yang secukupnya ibu ambil sepanjang kehamilan.

Tapi ni untuk anak pertama je. Masuk anak kedua dan ketiga, Hanim mula makan Vitamin Shaklee sebab mase ni dah makan Shaklee selepas anak pertama umur setahun 3 bulan. Best ke Shaklee? Haaa... soalan ni ibu-ibu kena rasa sendiri. Sebab masing-masing ada favorite dengan yang tak favorite nye kan... Ada yang boleh telan..ada yang kate tak boleh telan. Yang penting ibu tau sebab apa ibu ambil sesuatu makanan tu untuk badan ibu. SANGAT PENTING.

Ok..jom saya kongsikan apa manfaat salah satu nutrien untuk ibu hamil iaitu :
PROTEIN

  1. Protein penting untuk perkembangan otak bayi. Otak bayi mula berkembang seawal persenyawaan berlaku lagi! Seperti yang kita tahu, otak manusia terdiri daripada sel dan sel pula dihasilkan daripada PROTEIN! Maka adalah penting untuk ibu mendapatkan protein berkualti tinggi dari saat ibu tahu telah berbadan dua, bagi memastikan perkembangan otak bayi berlaku dgn baik sekali.
  2. Protein sangat penting untuk pembentukan otot. Selain membantu dalam proses kelahiran, protein juga diperlukan untuk membina otot bayi. Tanpa disedari, ibu hamil biasanya kehilangan otot akibat kurang senaman dan pergerakan. Dengan pengambilan protein yang mencukupi, ibu dapat mengurangkan kehilangan otot ini.
  3.  Protein membantu meningkatkan sistem imun badan si ibu. Ramai yang tidak tahu, selain vitamin C, protein juga sangat bagus untuk menguatkan imuniti kita. Malah, protein lebih mudah dicerna oleh ibu hamil dan bayi yang dikandung.
Apa pilihan Hanim sewaktu mengandung sehingga sekarang? Tentulah Energy Soy Protein dari Shaklee.


Ok. Saya kongsi di sini beberapa website untuk bacaan lanjut ibu-ibu sekalian ;

1. Benefits of Protein During Pregnancy


2.  The Best Foods for a Healthy Pregnancy

   


** Semua testimoni/penulisan tentang produk yang dikongsi di sini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnos atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar perubatan. 

credit to : Aini Hayati

Boleh hubungi saya melalui:

sms/whatsApp: 017-9220950
emel: warnym[at]yahoo.com
fb: Hanim Mansor
ID Shaklee: 880410

COD sekitar Kota Tinggi, Taman Nusa Indah, Taman Nusa Idaman



                                                                                                                                            

No comments:

Post a Comment